Rosj Hasjana onze kans om nieuwe start te maken

Aan het eind van elk jaar kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen.  Als we er goed over nadenken, hebben wij elke morgen, wanneer wij onze ogen openen, weer een kleine Rosj Hasjana. Alles wat er gisteren  gebeurd is, is over.

Rabbijn R. Evers, rabbijn van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap

Elk ochtend beginnen we weer opnieuw. Elke dag heeft een nieuwe morgen en dus kunnen we weer fris van start. Er zijn weer nieuwe uitdagingen en kansen. Er is weer hoop!

Met Rosj Hasjana starten we een nieuw jaar. Het is het einde van het vorige jaar, met alle toestanden en problemen. Maar het is ook het begin van een nieuw jaar, met alle mooie dingen in het vooruitzicht. We hebben nieuwe dromen, nieuwe mogelijkheden, nieuwe hoop. Er bestaat een kans dat we inderdaad vooruit gaan, zowel ieder voor zich als wij met zijn allen als groep. Hoop en geestelijke groei zijn de bakens voor onze toekomst.

Wanneer wij het geluid van de sjofar horen, willen we onszelf verbeteren. Laten we eens even stilstaan en naar onszelf kijken. Doen we alles wel goed? Of zijn we de weg kwijt? Helpen we inderdaad het Joodse leven te verbeteren? Maar hoe kunnen wij dat bereiken? Denk aan de sjofar! De sjofar is de hoorn van een ram. De sjofar heeft een hele interessante opbouw. Het mondstuk waar je op blaast is heel nauw en smal. Maar het einde van de sjofar waar het geluid uitkomt is heel breed.

Dit geeft ons een mooie gedachte mee. Willen we echt verbeteren dan moeten we iets kleins op ons nemen en besluiten dit van tijd tot tijd te doen: een klein beetje tsedaka voor arme mensen, een stukje Tora leren of een keer per week op bezoek gaan bij mensen in Beth Shalom die geen familie hebben. Als we dat kleine kunnen volhouden, wordt dat langzamerhand steeds groter en wordt het steeds mooier en belangrijker.

 

 

Reacties zijn gesloten.