17 Tammoez en de Drie Weken

De vastendag van 17 Tammoez markeert het begin van de Drie Weken; de periode vanaf 17 Tammoez tot en met 9 Aw. Een treurtijd waarin de treur steeds verder toeneemt en culmineert in de dag van 9 Aw. Vanaf 17 Tammoez volgen eerst de dagen tot de eerste dag van de maand Aw.  Daarna de Negen dagen, n.l. de eerste negen dagen van de maand Aw; vervolgens de week waarin de dag van 9 aw valt (dus vanaf zondag tot 9 aw) en vervolgens 9 Aw zelf, waarbij de treur-gedragingen weer afnemen na het middaguur. Enkele treur-gedragingen duren zelfs nog vort tot op de 10e Aw.

De vastendag van 17 Tammoez begint ‘s ochtends – wat gelet op de lange dagen in de zomer in Nederland feitelijk al in in de eerste uren na middernacht is, en duurt tot zonsondergang.

 

R’ Daniel Stern, RAS-club, Synagoge Rav Aron Schuster, Amsterdam, 2013

Deze week zijn we begonnen aan de periode van de drie weken van treur over de verwoesting van onze heilige tempel in Jeroesjalajiem, nu 1943 jaar geleden.

Normaal gesproken wordt verlies geheeld door de tijd.  Hoe meer tijd verstrijkt, des te minder wordt de pijn gevoeld totdat deze op het laatst is verdwenen.  Onze geleerden zeggen dat Hashem dit in de menselijke natuur geplant heeft, zodat de dood geleidelijk aan wordt vergeten en de mens verder kan gaan met zijn leven.

Maar dit gaat alleen op wanneer iemand echt dood is. Daarom treurde Ja’akov 22 jaar over zijn zoon Joseef, want die leefde nog, ondanks dat iedereen er van uitging dat hij dood was.

We hebben 1943 jaar geleden de tempel verloren. Nog altijd treuren we iedere jaar in de periode van de drie weken over deze verwoesting. Dat is voor ons een duidelijk teken. Het feit dat we dit niet zijn vergeten geeft ons hoop dat de tempel ooit herbouwd zal worden. We hopen dat dit spoedig en in onze dagen zal gebeuren.

Reacties zijn gesloten.