{"id":5676,"date":"2010-06-08T16:08:51","date_gmt":"2010-06-08T14:08:51","guid":{"rendered":"http:\/www.nik.nl\/"},"modified":"2010-06-08T16:16:09","modified_gmt":"2010-06-08T14:16:09","slug":"kosjer-wat-is-het","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.nik.nl\/kosjer-wat-is-het\/","title":{"rendered":"Kosjer, wat is het?"},"content":{"rendered":"
De Joodse regels op het gebied van voeding vallen onder het begrip kasjroet. Bepaalde levensmiddelen zijn geoorloofd, andere niet of uitsluitend indien geproduceerd onder rabbinaal toezicht. Een actuele Nederlandse\u00a0kasjroetlijst<\/a> met kosjere (geoorloofde) levensmiddelen, dergelijke\u00a0lijsten uit andere landen<\/a>,\u00a0een lijst met\u00a0geoorloofde vissen in het Nederlands, Engels en Frans<\/a>, een lijst van ongeoorloofde\u00a0Euronummers<\/a> (kleurstoffen, emulgatoren) en\u00a0adressen van kosjere winkels, restaurants en bedrijven in Nederland<\/a> wordt door het NIK in het Nederlands en Engels op NIK-net gepubliceerd.<\/p>\n Kosjer \/ kosher\u00a0certificering<\/strong> \/ certificatie<\/strong> Kosher certification: Chief Rabbinate of Holland,\u00a0at home in the Netherlands & beyond.<\/strong> <\/span> Het was de eerste keer dat ik kosjer eten kreeg in het vliegtuig, wat een aangename ervaring was. Ik wist niet eens dat de mogelijkheid bestond. Eigenlijk moeten ze in een vliegtuig altijd kosjer eten geven, vind ik. Het ziet er echt schoon uit, al is het wel een beetje onhandig, al dat extra plastic en de verzegeling. Kosjer, in het kort Wat is kosjer voedsel?<\/strong> Welk voedsel is geoorloofd?<\/strong><\/p>\n In voedsel verwerkte ingredi\u00ebnten Gelatine is een dierlijk product en wordt gewoonlijk niet gemaakt van geoorloofde \u00e8n kosjer geslachte (zie onder) dieren. Producten waarin gelatine is verwerkt zijn dus niet kosjer, zoals verschillende soorten drop, toffees, spekkies, gomballen, pudding.<\/p>\n Agar-agar en gemodificeerd zetmeel zijn plantaardig en dus wel geoorloofd. Bovengenoemde producten zijn dus wel kosjer als ze op basis van deze producten bereid zijn.<\/p>\n In veel industri\u00eble voedingsmiddelen worden tegenwoordig emulgatoren gebruikt, zoals in margarines, vetten voor bakkerijproducten, sauzen. Vaak zijn die emulgatoren van dierlijke oorsprong en dan geldt hetzelfde als voor gelatine. Zelfs al komen ze in minuscule hoeveelheden voor, toch is het betrokken voedingsmiddel dan ongeoorloofd.<\/p>\n Bijenhoning is geoorloofd. Het wordt immers niet gemaakt, maar alleen verzameld door de bij (die zelf niet geoorloofd is).<\/p>\n Het slachten<\/strong> Het vlees moet, voor het gegeten mag worden, enige tijd in water en in zout gelegd worden om het bloed er zoveel mogelijk uit te laten trekken. Het eten van bloed, ook van geoorloofde dieren, is namelijk verboden.<\/p>\n Kosjer geslacht vlees wordt alleen verkocht in speciale slagerijen (momenteel \u00e9\u00e9n in Nederland) en in enkele andere winkels met kosjere producten. Het bereiden<\/strong> Deze regel wordt op drie manieren in zeer strikte zin uitgewerkt.<\/p>\n Wijn tekst: M. Godschalk, 2005<\/em><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" De Joodse regels op het gebied van voeding vallen onder het begrip kasjroet. Bepaalde levensmiddelen zijn geoorloofd, andere niet of uitsluitend indien geproduceerd onder rabbinaal toezicht. Een actuele Nederlandse\u00a0kasjroetlijst met kosjere (geoorloofde) levensmiddelen, dergelijke\u00a0lijsten uit andere landen,\u00a0een lijst met\u00a0geoorloofde vissen … Lees verder
\n<\/span>Uw product of productieproces kosjer \/ kosher gecertificeerd<\/span>
\n<\/strong>Heeft uw product nog geen kosjercertificaat? Of wilt u een kosjer certificaat voor uw productieproces. Beide mogelijkheden zijn het onderzoeken waard. En dat doet Opperrabbinaat voor Nederland voor u. Het Opperrabbinaat verzorgt kosher certificatie. Lees\u00a0HIER<\/a> verder.
\nActief in de levensmiddelenindustrie? En u wilt kosjer fabriceren? Neem dan contact op met het\u00a0Opperrabbinaat voor Nederland<\/a>.<\/p>\n
\nAre you an active player in the foodindustry? You would like to produce kosher? You should\u00a0contact<\/a> the\u00a0Chief Rabbinate of Holland<\/a>, the certifying agency for kosher production with a grand and long reputation.
\nFURTHER<\/a>
\n……………………………………………………………………………………………………..<\/p>\n
\nColumniste Nilg\u00fcn Yerli in Het Parool
\n<\/em>……………………………………………………………………………………………………..<\/p>\n
\n<\/strong><\/span><\/p>\n
\nKosjer (hebreeuws: kasjeer; letterlijk: geschikt) betekent dat het voedsel afkomstig is van planten of geoorloofde dieren en op een bepaalde manier is bereid volgens de regels van de Joodse religie.<\/p>\n\n
\nLanddieren die gespleten hoeven hebben \u00e8n herkauwen zijn geoorloofd. Dus bijvoorbeeld runderen en schapen. Niet geoorloofd: onder meer varkens en paarden.<\/li>\n
\nWaterdieren zijn geoorloofd als ze zichtbare vinnen \u00e8n schubben hebben zolang ze in het water zijn. Dus bijvoorbeeld haring, schol en karper, maar niet paling en steur.<\/li>\n
\n<\/strong>Melk, melkproducten, eieren of visproducten zijn in principe geoorloofd als ze van geoorloofde dieren afkomstig zijn. Dus wel geitenmelk of ganzeneieren, maar niet ezelinnenmelk, kievitseieren of kaviaar.<\/p>\n
\nZoogdieren en vogels moeten op een speciale manier geslacht worden, namelijk door met een vlijmscherp mes in \u00e9\u00e9n ononderbroken bewegging luchtpijp en slokdarm door te snijden. De bloedtoevoer naar de hersenen wordt\u00a0automatisch gestopt en\u00a0het dier raakt buiten bewustzijn. Hierdoor en door de snelheid van het snijden is kosjer slachten \u00e9\u00e9n van de meest pijnloze methodes. Het mag alleen gedaan worden door joden die daarvoor speciaal zijn opgeleid.<\/p>\n
\nGeoorloofde vissen hoeven niet op een speciale manier gedood te worden en kunnen dus overal gekocht worden.<\/p>\n
\nDe belangrijkste regel bij het bereiden van kosjer voedsel is het gescheiden houden van melk en vlees. Dat houdt in dat in een gerecht geen melk of melkproducten vermengd mogen worden met vlees of vleesproducten (van zoogdieren of vogels). Dus bijvoorbeeld geen vleesbouillon met room, geen boterham met roomboter en worst, maar wel zalm met zure room.<\/p>\n\n
\n<\/strong>Druivensap en wijn zijn alleen geoorloofd als het hele productieproces door Joden is gedaan. De bereidingswijze verschilt niet van normale wijn. Op het etiket staat dat de wijn kosjer is.<\/p>\n