Welkom in Sjoel

De Joodse Gemeenten in Nederland verwelkomen alle Joden op de Hoge Feestdagen (maar natuurlijk ook gedurende de rest van het jaar!) in meer dan dertig sjoels in heel Nederland – van Middelburg tot Groningen, van Haarlem tot Maastricht.
Informeer bij het NIK voor een sjoeldienst bij u in de buurt.

THUIS IN SJOEL MET NEDERLANDSE MACHZORIEM

Met een machzor (gebedenboek voor de feestdagen) van het NIK volgt u alle diensten feilloos, dit jaar, volgend jaar, een leven lang jaarlijks.
Er is een machzor voor Rosj Hasjana, voor Jom Kippoer, voor Soekot en de andere feestdagen. Het machzor is geheel vertaald, geeft duidelijke instructies, zowel voor in sjoel tijdens de dienst als voor de viering thuis, en is zodanig ingedeeld dat bladeren overbodig is. Bestel het Rosj Hasjana-machzor (€ 26 excl. verzendkosten) en het machzor voor Jom Kippoer (€ 40 excl. verzendkosten).

Is een sjoel een klein heiligdom of een sociale werkplaats? Lees HIER verder voor het antwoord van rabbijn R. Evers.

Kind in sjoel
Naar sjoel gaan wordt een bijzondere belevenis. Voor kinderen. Want kinderen zijn natuurlijk ook welkom in sjoel. Alleen hebben ze, wanneer ze nog te jong zijn om te dawwenen, er weinig te doen, anders dan stil te zitten, te spelen en te ravotten. Daar komt verandering in!
Voor kinderen vanaf een jaar of vier heeft de afdeling Onderwijs van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap een kort, maar compleet, programma vervaardigd. Voor iedere sjabbat en voor elke jom tov, is er een vertelplaat. Met tekst en aanwijzingen van Leila Bloemendal en een illustratie van Marchien Mayer. Aan de hand daarvan, en met een handige handleiding voor zelfs de meest ongeoefende verteller of vertelster, wordt de kinderen inzicht gegeven in hetgeen die sjabbat uit de Tora wordt voorgelezen. En uiteraard staan ook andere aspecten die raken aan het Joodse leven
op het programma. Leuk en leerzaam, kortom.
In meer dan dertig sjoels is er minimaal eens per maand, maar veelal vaker, op sjabbat een sjoeldienst. Op een aantal plaatsen is al een kindersjoel-activiteit. De vertelplaten zijn gemaakt om die bijeenkomsten, bestaand of nieuw, hoe lang of kort ze duren, dat maakt niet uit, inhoud te geven.
Want ‘welkom in sjoel’ geldt ook voor kinderen!
Neem ondertussen een kijkje in enkele sjoels.

Welkom in de sjoel van Arnhem
De in 2003 geheel gerestaureerde sjoel van de NIHS Arnhem. De witte kleden zijn speciaal bestemd voor de eerste tien dagen van het Joodse jaar, waarin Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) en Jom Kippoer (Grote Verzoendag) worden gevierd.
Amsterdam, Hoogduitse synagogen aan de Houtgracht, nu Joods Historisch Museum aan de Weesperstraat
De Grote (rechts) en Nieuwe synagogen in Amsterdam. Nu is in de gebouwen het Joods Historisch Museum gevestigd.


Het interieur van de sjoel in Breda. De banken zijn afkomstig uit de sjoel van Rotterdam.


Interieur van de synagoge aan het Jacob Obrechtplein te Amsterdam, geschilderd door Francisca Tollenaar-Molhuysen.


De bijsjoel van de synagoge Obrechtplein in Amsterdam.


De sfeervolle sjoel van de Joodse Gemeente Amersfoort, in de historische binnenstad.

Reacties zijn gesloten.