Rabbinaat Amsterdam

Het Amsterdamse Rabbinaat staat onder leiding van dajan Eliezer Wolff, en houdt zich onder meer bezig met de halachische (Joods-wettelijke) praktijk van alledag, waaronder het kasjroet van restaurants, cateraars en instellingen, de slacht en verwerking van vlees onder Amsterdams rabbinaal toezicht, het toezicht op de eredienst en op het onderwijs en verder houdt het Rabbinaat zich ook bezig met het bezoeken van leden, het beantwoorden van aan het rabbinaat gestelde halachische vragen, het voltrekken van choepot (huwelijken), het houden van toespraken bij sjoeldiensten, het geven van onderwijs.

In het Amsterdamse Rabbinaat fungeerden beroemde (opper)rabbijnen, waaronder A. Schuster, naar wie de synagoge aan het Jacob Obrechtplein werd vernoemd; A.S. Onderwijzer, naar wie een hof in de Amsterdamse binnenstad naast het complex van de vier voormalige Hoogduitse synagogen – thans Joods Historisch Museum, werd vernoemd; Dr. J.H. Dünner, reorganiseerde in de 19e eeuw de opleiding voor rabbijnen aan het seminarium; Saul Löwenstam, de auteur van het werk ‘Binyan Ariël’ (zie afbeelding) en Chacham Zwi Hirsch Asjkenazi.

Rabbinaat Joodse Gemeente Amsterdam, Postbus 7967, 1008 AD Amsterdam, tel. 020 6460046, fax 020 6464357, e-mail: [email protected], of bezoek de website.

Reacties zijn gesloten.