Rosj Hasjana en sjabbat – zijn er verschillen met door de weekse jaren?

Ja, wanneer de eerste dag Rosj Hasjana op sjabbat valt, wordt er die dag niet op de sjofar geblazen. Dan worden ook bepaalde onderdelen van de tefilla omgewisseld: de gebeden voor de tweede dag worden de eerste dag gezegd en andersom. Eerst op de tweede dag Rosj Hasjana wordt er sjofar geblazen.

Zichron Teroe’a
Op de eerste dag wordt op een aantal plaatsen in de gebeden het woordje ‘zichron’ ingevoegd tussen de woorden ‘jom’ en ‘teroe’a’. Het is geen dag van sjofarblazen (jom teroe’a) maar een dag van herinnering aan het sjofarblazen. Op zichzelf een logische liturgische oplossing.
Maar de woordcombinatie zichron teroe’a is meer dan dat. Bij de beschrijving van het Rosj Hasjana-feest in p’ Emor in de Tora (Wajikra 23:24) komt de bewoording zichron teroe’a ook voor. De Talmoed Jeroesjalmie legt uit dat deze uitzonderlijke bewoording juist in de Tora staat om aan te duiden dat wanneer Rosj Hasjana op sjabbat valt er niet wordt geblazen maar het een jom zichron teroe’a zal zijn. Dan is het geen dag van sjofarblazen maar een dag waarop wij ons herinneren aan het gebod om sjofar te blazen.

Reacties zijn gesloten.