Joodse contractpartners roepen PGGM ter verantwoording

Joodse instellingen hebben PGGM ter verantwoording geroepen over het besluit de aandelen in Israëlische banken te verkopen. Een delegatie van Joodse instellingen waarvan PGGM de pensioenverzekeraar is, heeft hierover een bespreking gevoerd met de leiding van PGGM en van het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).  PGGM beheert en belegt de pensioengelden van PFZW.

Jaap Hartog, bestuursvoorzitter van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, leidde van Joodse zijde de bespreking in:

We zijn pensioenpartners bij PGGM en PFZW, maar het gaat vanuit de relatie die u en wij met elkaar hebben om Israel. Onze verbondenheid daar mee is groot; onze Bijbelse wortels liggen in het land. De Joodse geleerden zeggen: no matter in welke richting je je begeeft, je bent altijd op weg naar het land Israel, het land van onze voorvaderen. Meer nog dan de rol van een religieuze dimensie, telt de weg die door PGGM en PFZW is gekozen. Deze is van een politieke dimensie.

Met het oog hierop was de delegatie van Joodse instellingen uitgebreid met CIDI-directeur Esther Voet. Zij gaf in een helder betoog aan waar en waarom het besluit van PGGM/PFZW om zich terug te trekken uit Israëlische banken geen goed en geen terecht besluit is geweest.

De delegatie van PFZW/PGGM stond onder leiding van bestuursvoorzitter en oud-minister Hans Alders. Hij zette uiteen hoe het beleggingsbeleid van PGGM in elkaar zit, en welk proces zich heeft voltrokken dat uiteindelijk tot de conclusie leidde om de investeringen in de Israëlische banken van de hand te doen. Voor dat dit besluit is genomen heeft PGGM zgn. engagement-activiteiten jegens de Israëlische banken ontplooid om door middel van het leggen van rechtstreekse contacten de zienswijzen van PGGM en de bank op één lijn te krijgen. Duidelijk bleek dat PFZW/PGGM geschrokken is van de commotie die het besluit teweeg heeft gebracht.

In het gesprek werd van de zijde van PGGM bevestigd dat er geen verdere uitsluiting van andere Israëlische bedrijven wordt overwogen. Ook zal naar aanleiding van de opmerkingen over hoe tot de uitsluiting is gekomen en wat voor personen daar een rol in hebben gespeeld het hele proces nogmaals worden geëvalueerd. Voor de Joodse instellingen staat vast dat de bespreking die met PFZW/PGGM in Zeist is gevoerd geen eenmalige activiteit betekent.
Esther Voet:

Dit gesprek vormt het begin van een intensieve engagement-benadering van het pensioenfonds/de pensioenbelegger.

Aan de bespreking nam ook directeur Van der Ham van de Lelie Zorggroep deel, een christelijke zorgorganisatie met bijna 4.000 medewerkers. Hij gaf aan hoe sterk zijn achterban zich onverbrekelijk met Israel verbonden voelt en hoe eenzijdig politiek het besluit tot uitsluiting van Israëlische banken is beïnvloed.

Aan de bespreking werd van Joodse zijde deelgenomen door Jaap Hartog en Ruben Vis (NIK), Leo Vromen (Joodse Gemeente Rotterdam), Eron Wolf (Joodse Gemeente Amsterdam), Arik Suissa (CJO), Rudi Querido (NVPJ), Michaël Hochheimer (CIZ) en Esther Voet (CIDI).

Reacties zijn gesloten.