Nieuw bestuur NIK: versterken van de joodse identiteit

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap heeft een nieuw bestuur. Het bestuur, Permanente Commissie genaamd, werd in de jaarvergadering van het NIK gekozen door de Centrale Commissie. Jonathan Soesman neemt als bestuursvoorzitter het stokje over van Jaap Hartog.

 

Het bestuur van het NIK bestaat uit

  • Jonathan Soesman    voorzitter
  • David Goudsmit         vice-voorzitter, personeel & organisatie
  • Ryan Palacek              penningmeester, OKE
  • Peter Luzac                 begraafplaatsen, boekpublicaties, NIS, NIK-rabbijn
  • David Pappie              herstructurering, onderwijs
  • Eldan Santcroos        outreach, Rabbinale structuur
  • Avi Ovadia                  interreligieuze zaken, jeugd, jongeren

Jonathan Soesman schetste hetgeen waar het NIK in de optiek van het nieuwe bestuur voor staat: Het NIK is de centrale organisatie van en voor de kehillot van Joods Nederland. Vanuit die positie faciliteert en bevordert het NIK het joodse leven en de Joodse religieuze infrastructuur in Nederland, helpt mee aan versterking van de Joodse identiteit en behartigt de belangen van haar leden.

Aan de Centrale Commissie werden de globale beleidsvoornemens gepresenteerd.

Wat leeft er? Hoe kan het NIK helpen?

Naast onderwijs en religieuze leiding, zijn wij van mening dat de centrale NIK leiding actief de kehillot moet opzoeken om te vragen welke andere behoeftes er zijn tot centrale ondersteuning. Wat leeft er, wat zijn de problemen waar men tegen aanloop en hoe kan het NIK daarbij helpen?

Identiteit versterken per doelgroep

Minstens zo belangrijk is de vraag hoe het NIK de kehillot kan helpen bij het versterken van de Joodse identiteit. Met betrekking tot die identiteit versterking, die het antwoord op de dreiging van assimilatie moet zijn, geloven wij in een benadering per doelgroep. Met specifieke aandacht voor onderwijs voor jeugd en jonge gezinnen, en programma’s voor studerende jongeren.

Samenwerking

Als het gaat over samenwerking en in het verlengde daarvan ook belangen behartiging, zal helder zijn dat wij geloven dat er duidelijk keuzes te maken zijn tussen wat we zelf willen doen en waar we partnerships willen afsluiten. Dubbele rollen en onderlinge concurrentie moeten voorkomen worden willen wij voor Joods Nederland het beste voor elkaar krijgen.

Simpelere en compactere structuur

Wij streven ernaar om met een plan te komen tot een simpelere, compacte Joodse infrastructuur. Deze zal vanuit de sjoelgemeenschappen of kehillot naar boven opgebouwd moeten worden met aandacht voor wat de lokale gemeenschappen zelf kunnen doen en wat er centraal georganiseerd moet worden. Daar waar regionale samenwerking nodig is, zal dit gefaciliteerd moeten worden. Alleen bestuurslagen die daadwerkelijk waarde toevoegen zijn verdedigbaar. In dit plan zal ook aandacht moeten worden gegeven aan haalbare financiële belastingen van leden en organisaties en het moderniseren van de governance structuur.

Reacties zijn gesloten.