Weesp heeft zo’n 18.000 inwoners en dankt haar vele monumenten aan de bier- en jeneverindustrie uit de 17de eeuw. Midden in het centrum staat de synagoge uit 1840, een neoclassistisch gebouw met spitsboogramen. In de Tweede Wereldoorlog werd het gehele interieur verwoest, waarna het gebouw in gebruik was als garagebedrijf. Na een grondige restauratie in 1986 is het weer een echte synagoge met alle voorwerpen die bij zo’n gebedshuis horen.
De Joodse gemeente Weesp valt sinds 1945 onder Bussum. In de Weesper synagoge worden nu geregeld Joodse diensten gehouden door Massorti, de Joodse gemeenschap uit Almere. Daarnaast is het gebouw, dat eigendom is van de gemeente Weesp, te huur voor Joodse en niet-Joodse feesten en andere activiteiten zoals muziekuitvoeringen en exposities. Naast de synagoge bevindt zich de voormalige kosterswoning, die nooit als zodanig is gebruikt. Daarin bevindt zich het sanitaire gedeelte en de keuken met een kosher gedeelte.
Met de synagoge als startpunt biedt de Historische Kring Weesp (HKW)
een anderhalf durende wandeling aan langs panden die een rol hebben gespeeld in de Joodse geschiedenis van Weesp. Dat zijn vooral in het oude stadscentrum gelegen winkels. Daarvan bestaan vaak nog oude advertenties die in vergrote vorm worden getoond. Tijdens de wandeling komen ook het theater ‘City of Wesopa’, een voormalige binnenboerderij, het monumentale stadhuis uit 1776 en de Laurenskerk aan bod. Het accent van deze Joodse stadswandeling ligt vóór en na de Tweede Wereldoorlog, waardoor de toon voornamelijk opgewekt is. Uiteraard komt de oorlog wel aan bod, tenslotte liggen er 70 struikelstenen in Weesp. Aan de wandeling kunnen maximaal 20 personen deelnemen.
Naast de wandeling heeft de HKW ook een powerpoint-presentatie over Bakker Gans die rond 1900 in Weesp een koshere bakkerij annex feestzaal runde. Heel veel Amsterdamse Joodse echtparen hebben daar hun bruiloft gevierd omdat trouwen in Weesp om verschillende redenen aantrekkelijker was dan in Amsterdam. Het verhaal van Bakker Gans staat ook op de website van de HKW (www.historischekringweesp.nl) bij de Dossiers. Naast Joodse wandelingen verzorgt de HKW ook algemene rondleidingen. Informatie over deze en andere wandelingen inclusief tarieven staat eveneens op de HKW-website. De Joodse wandeling wordt gegeven door Ellen Pouwels. Voor meer informatie kunt u ook eerst haar bellen op 0294 413968 of 06 20 60 87 52. Voor het eventueel huren van de Synagoge kunt u contact opnemen met Jan Bodisco, tfn 0294 25 42 49.