Hoge morele plicht bij start voetbalcompetitie

Het nieuwe betaald voetbalseizoen begint. De aftrap van het nieuwe seizoen vindt plaats in wat de voetbalbranche noemt ‘ouderwets volle stadions’; uiteindelijk mag de bezetting 67 procent van de totale capaciteit zijn. Ook bij de 67 procent bezetting is er sprake van wat KNVB en Ere- en Eerste Divisie noemen “maximale beleving van het voetbal, met thuis- en uitsupporters.”

Ruben Vis

Dit is het moment om aan een nijpend probleem niet achteloos voorbij te gaan, en dat lijkt in de euforie van de uitbaters van het betaald voetbal wel het geval. Het verbaal voetbalgeweld moet gestopt worden. Gaat deze bedrijfstak de heropening aangrijpen om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen met echte onmiddellijke maatregelen?

Nu het beeld van spelen in lege stadions door de beperkingen vanwege de COVID-pandemie geleidelijk tot een einde komt, zouden clubs de fans niet op een business-as-usual manier moeten verwelkomen. Nee, nu is het moment om paal en perk te stellen aan een lang woekerend probleem dat zich opvallend genoeg alleen en uitsluitend in deze tak van sport manifesteert. Decennialang is niet ingegrepen door voetbalclubs bij antisemitische uitingen. Het kan allemaal maar worden uitgekraamd met de grafitti-schildering over Steven Berghuis die van Feyenoord naar Ajax is gegaan, als voorlopig nieuw dieptepunt. Nu, nadat een lange Corona-stop ten einde komt en een nieuw seizoen van start gaat, is het moment dat de clubs, de KNVB, de Eredivisie en Eerste Divisie naar voren zouden moeten komen, zich uit zouden moeten spreken en het publiek laten weten dat er een nieuwe start wordt gemaakt waarin geen enkele vorm van racistische of antisemitische uitingen meer zal worden getolereerd.

Laat de clubs van de seizoenstart gebruik maken om het probleem dat het betaald voetbal teistert proactief aan te pakken. Het gaat om antisemitisme, haat tegen zwarten (zie de nasleep van de finale van het Europees Kampioenschap in Londen), LHBTIQ’s, moslims, de scheidsrechter, spelers van de tegenpartij, en mogelijk anderen. Waarom zie je dit verschrikkelijke gedrag niet in de Tour de France, in de Grand Prix Formule 1, bij het vrouwenvoetbal of een andere competitie met fans die hun team aanmoedigen? Daar komt bij dat het gedrag van voetbalsupporters op de tribunes een verwoestende uitwerking heeft op de maatschappij buiten de stadions. Het voetbalantisemitisme is vanuit de stadions vrijelijk de straat en de virtuele wereld in gegolfd. Hebben de voetbalbestuurders zelf wel eens nagedacht in welke beschamende situatie zij zich bevinden ten opzichte van collega’s uit tal van andere sporten.

Vergeleken met elk ander type profsport met daarbij toeschouwers heeft de professionele voetbalfamilie een hoge morele plicht om de vreselijke sfeer rond zijn wedstrijden te veranderen en te werken aan het verbeteren van zijn reputatie. Nu, met de start van het nieuwe seizoen en de toestroom van toeschouwers naar de tribunes, is het tijd om in actie te komen. Deze bedrijfstak moet zelf in staat zijn om maatregelen te nemen, proactief. De stadions lopen weer vol.

Dit artikel verscheen in Trouw

Reacties zijn gesloten.