Veel moeite om vleesvervangers op de Kasjroetlijst te plaatsen

De belangstelling voor het eten van vleesvervangers in plaats van vlees neemt toe. Gewoon ter afwisseling met vlees of vis of voor wie ervoor kiest om vlees en vis helemaal te laten staan. Dus hebben we geprobeerd het aanbod aan geoorloofde vleesvervangers dat op de Kasjroetlijst staat uit te breiden. Geprobeerd, en we zijn erin geslaagd. Maar vleesvervangers geoorloofd te kunnen verklaren, blijkt een stuk ingewikkelder te zijn dan het geval is voor veel andere soorten levensmiddelen. Toch is het team van het Opperrabbinaat erin geslaagd maar liefst 18 vleesvervanger-producten op de lijst van dit jaar te zetten. Er zijn zes producten van het Jumbo huismerk bij, waaronder de broccoliburger en de groenteschijf, van Garden Gourmet onder andere fijngehakt, rookworst en worstjes en vier producten van Beyond Burger.

Toch moeten we vaststellen dat veel vleesvervangers nog steeds niet de Kasjroetlijst halen. Waarom, het zijn toch vleesvervangers? Inderdaad, maar daarmee staat niet vast dat er geen ongeoorloofde ingrediënten in zitten, die zitten er soms wel in. Of het is niet goed vast te stellen wat de oorsprong van sommige ingrediënten is, waardoor het product niet het predicaat geoorloofd kan krijgen. Het team van het Opperrabbinaat gaat ver om na te gaan wat de Kasjroet-status is van een product. Zo kan bij nader onderzoek blijken dat wat een niet-vleesproduct zou moeten zijn, wordt geproduceerd op een productielijn waar ook voedsel wordt vervaardigd waarin wel vlees zit. Voor de eisen van het Kasjroet haalt deze vleesvervanger dan de eindstreep niet en belandt helaas, helaas, niet op de Kasjroetlijst.

De Kasjroetlijst wijzigt jaarlijks en bevat levensmiddelen die in de supermarkten te koop zijn.

De Kasjroetlijst is te vinden achter in de nieuwe Loeach – Joodse Agenda voor het jaar 5783. De meest actuele versie van de Kasjroetlijst is ook te raadplegen via de website NIK.nl of door de app Is it Kosher voor Android en IPhone te downloaden. Er wordt gewerkt aan de bouw van een speciaal voor de Nederlandse Kasjroetlijst gebouwde app-variant die gebruiksvriendelijker en stabieler is dan de Is it Kosher-app.

Reacties zijn gesloten.