FAQ’s Kasjroet

Vlees en melk gescheiden, hoe ver gaat dat?

De belangrijkste regel bij het bereiden van kosjer voedsel is het gescheiden houden van melk en vlees. Dit houdt in dat in een gerecht geen melk of melkproducten vermengd mogen worden met vlees of vleesproducten (van zoogdieren of vogels). Dus bijvoorbeeld geen vleesbouillon met room, geen boterham met roomboter en worst, maar wel zalm met zure room.

Deze regel wordt op drie manieren in zeer strikte zin uitgewerkt.

1. Niet alleen in één gerecht, maar ook in een hele maaltijd wordt geen melk en vlees samen gegeten. Dus na een vleesmaaltijd geen koffie met melk toe en als men brood met roomboter of kaas eet, drinkt men er geen vleesbouillon bij. Er wordt na het eten van vlees minimaal 1 uur gewacht voor men melkproducten gebruikt.

2. Serviezen, bestek en keukengerei worden òf voor melkproducten, òf voor vleesproducten gebruikt, niet voor beide. In een kosjere huishouding vind je dus al deze dingen dubbel: een ‘melkkost servies’ en een ‘vleeskost servies‘, ‘melkkost pannen’ en ‘vleeskost pannen’, enzovoorts.

Welke zoogdieren zijn geoorloofd om vlees van te eten?

Landdieren die gespleten hoeven hebben èn herkauwen zijn geoorloofd. Dus bijvoorbeeld runderen en schapen. Niet geoorloofd: onder meer varkens en paarden.

Welke vissen zijn geoorloofd om te eten?

Waterdieren zijn geoorloofd als ze zichtbare vinnen èn schubben hebben zolang ze in het water zijn. Dus bijvoorbeeld haring, schol en karper, maar niet paling en steur.

Welke vogelsoorten zijn geoorloofd om te eten?

Vogels en andere vliegende dieren: in de Tora (vijf boeken van Mozes, de eerste vijf boeken van het Oude Testament) worden de soorten genoemd die níét geoorloofd zijn. Niet genoemd en dus wel kosjer zijn o.a. kippen, eenden, ganzen, kalkoenen.

Hoe kom ik aan kosjer vlees?

Kosjer vlees is bij de slager Marcus te krijgen, maar ook in de kosjere winkels en sommige supermarkten met een kosjere afdeling. Kijk op deze link voor een overzicht hiervan: /kosjere-winkels-restaurants/.

Hoe kom ik aan kosjer brood?

Kosjer brood is te krijgen in de kosjere winkels en sommige supermarkten met een kosjere afdeling. Kijk op deze link voor een overzicht hiervan: /kosjere-winkels-restaurants/.

Hoe kom ik aan kosjere wijn?

Kosjere wijn is te krijgen in de kosjere winkels en sommige supermarkten met een kosjere afdeling. Kijk op deze link voor een overzicht hiervan: /kosjere-winkels-restaurants/.

Hoe kom ik aan kosjere kaas?

Kosjere kaas is te krijgen in de kosjere winkels en sommige supermarkten met een kosjere afdeling. Kijk op deze link voor een overzicht hiervan: /kosjere-winkels-restaurants/.

In welk stadium van melkverwerking is kaas als kaas te beschouwen en waarom is dit relevant?

Kaas is een moeilijk geval omdat het gemaakt wordt door melk te laten stremmen met een dierlijk enzym. Kosjere kaas wordt daarom op een speciale manier bereid en is herkenbaar aan een stempel of zegel. Ook wanneer kaas geen dierlijk maar microbieel stremsel bevat, wat steeds meer wordt toegepast, moet het onder rabbinaal toezicht zijn geproduceerd.

Hoelang wachten tussen vlees en melk?

Over het algemeen is dat 6 uur. In Duitsland en enkele buurlanden is het echter de gewoonte 3 uur te wachten, in Nederland 1 uur. Deze periode wordt gerekend vanaf het moment, dat men het laatste vleeskost voedsel heeft gegeten, ook wanneer de maaltijd daarmee nog niet was geëindigd. Indien men na het eten van vleeskost voedsel nog de maaltijd voorzet met parve voedsel, mag men pas melkkost gebruiken, nadat men gebensjt heeft – of een nabracha heeft gezegd – zelfs wanneer er al een periode van 6, 3 of 1 uur (afhankelijk van de minhag), was verstreken.

Hoelang wachten tussen melk en vlees?

Na het eten van melkkost zoals zachte roomkaas, cottage-cheese, boter of melk, is het niet noodzakelijk wachttijd aan te houden voor het eten van vleeskost. Het is echter wel noodzakelijk om de handen en mond te reinigen. De mond reinigen kan door te spoelen of een vloeistof te drinken en bovendien nog een hoeveelheid vast voedsel te eten of kauwen.
Sommigen zijn gewend om ook na melkkost een half uur te wachten.

Zijn druiven geoorloofd?

Druiven zijn, net als andere vruchten, toegestaan. Voor derivaten van druiven, zoals wijn en druivensap, geldt echter, net als bij de bereiding van kaas, dat deze alleen zijn geoorloofd als het hele productieproces onder rabbinaal toezicht staat. Daarom moeten wijn en druivensap een kosjer-aanduiding op het etiket hebben en zijn levensmiddelen waarin een ingrediënt is verwerkt dat afkomstig is uit druiven maar niet onder rabbinaal toezicht is geproduceerd, niet geoorloofd.

Hoe zit het met E-nummers?

Emulgatoren (en ook bijvoorbeeld kleurstoffen en andere additieven) worden in de ingrediëntenopgave die op een etiket staat, vermeld met hun chemische benaming of als E-nummer. Het E-nummer duidt aan dat het middel in de Europese Unie is toegestaan als additief. Vermelde E-nummers zijn dus een belangrijk hulpmiddel om iets als niet geoorloofd te definiëren. Alleen… E-nummers geven aan wat de naam en de werking van een bepaalde stof is, maar niet wat de oorsprong van een stof is. Sommige additieven worden gewonnen uit dierlijke stoffen (en dat betekent dat ze in de Kasjroetlijst als ongeoorloofd staan vermeld, zie de lijst met ongeoorloofde E-nummers: /2010/06/algemene-informatie-e-nummers/), maar andere additieven met hetzelfde E-nummer worden synthetisch vervaardigd. Er komt geen dierlijk materiaal aan te pas. Vanwege grote stabiliteit van synthetische vervaardigde additieven komt dit zelfs steeds vaker voor. Dat maakt het dan weer lastig, want het betekent dat hetzelfde E-nummer een dierlijke of een niet-dierlijke stof kan bevatten. Navraag kan uitkomst bieden, bij twijfel zeggen we: niet geoorloofd.

Zijn veganistische producten automatisch kosjer?

Vegan producten worden soms vervaardigd of verpakt in een omgeving waar men ook vleesproducten produceert of verpakt. Dat is misschien voor de vegan consument geen probleem, naar het oordeel van het Opperrabbinaat is gebruik van deze producten niet geoorloofd.

Reacties zijn gesloten.