Paus bestrijdt antisemitisme, bid op heilige plaatsen voor vrede

Paus Benedictus XIV is vandaag in Israel aangekomen. Op het vliegveld zei de paus zich in te zetten voor de strijd tegen antisemitisme, de herinnering aan de Holocaust te eren en op de heilige plaatsen te zullen bidden voor vrede. Zijn toespraak in Yad Vashem leidde tot negatieve reacties. De opaus ontmoette de ouders van Gilat Schalit en plaatste een briefje in de Westelijke Tempelmuur – de Kotel.

“Ik kom zoals zo velen voor mij, om bij de heilige plaatsen te bidden, speciaal voor vrede. Vrede hier in het Heilige Land en vrede in de gehele wereld,” aldus de paus bij zijn aankomst op luchthaven Ben Goerion.

Antisemitisme bestrijden
Paus Benedictus XVI beloofde antisemitisme te zullen bestrijden. “Volstrekt onacceptabel’ noemde de kerkvorst het de kop opsteken van antisemitisme in vele delen van de wereld. “Iedere inspanning moet worden gepleegd om antisemitisme te bestrijden, aldus de paus bij zijn aankomst in Israel. Hij riep in herinnering de zes miljoen Joden die werden vermoord in de Shoa. En hij riep op tot de stichting van een Palestijnse staat naast de staat Israel.

De Israelische president Shimon Peres begroette de paus op opmerkelijke wijze, n.l. in zowel het Latijn als in het Hebreeuws. Waarna hij overging op Engels. “Historisch Israel en het hernieuwde Israel verwelkomen uw komst als een effenen van het pad naar vrede, van stad tot stad”. Peres legde met zijn woorden een relatie tussen de Oud-Testamentische hoofdstad Jeruzalem en de Nieuw-Testamentische hoofdstad Rome, waarvan de paus traditiegetrouw de bisschop is.

Yad Vashem
Later op de dag was er een ceremonie in de Herdenkingshal van Yad Vashem. Kenneliojk refererend aan de naam van het herinneringsinstituut zei de paus: “Ze verloren hun leven, maar zullen nooit hun naam verliezen.”
De paus hield in de ogen van onder meer opperrabbijn Lau een te weinig persoonlijk geïnspireerd referaat. Daarin veroordeelde hij wel het doden van Joden in de Shoa, maar trok geen lijn naar zijn eigen Duitse geschiedenis of de rol van de Kerk. Opperrabbijn Lau, overlevende van Treblinka en voorzitter van Yad Vashem, was teleurgesteld. “De paus sprak over Joden die gedood zijn, niet vermoord, in de Holocaust.”

Schalit
Bij een ontvangst in het presidentieel paleis ontmoette de paus de ouders van Gilat Schalit. Zij vroegen hem zich in te zetten voor zijn vrijlating uit het door Hamas gecontroleerde Gaza. De paus beloofde zijn uiterste best te doen voor de gegijzelde Israelische soldaat.

Brief
De paus bezocht de Tempelberg en betrad, ongeschoeid, de Rotskoepelmoskee. Hij memoreerde er dat de drie wereldreligies op deze plek samen komen.
Bij de Westelijke Tempelmuur aangekomen, plaatste hij een brief in een van de sleuven tussen de eeuwenoude stenen. Zijn brief bevatte een inhoud die voor de drie wereldreligies betekenis had en geen juist op het Jodendom gerichte boodschap. Dit in tegenstelling tot de inhoud van de brief diev zijn voorganger Johannes Paulus II bij zijn bezoek aan Israel in de Tempelmuur achterliet.
“God van alle tijden, op mijn bezoek aan Jeruzalem, de stad van vrede, geestelijk thuis van Joden, Christenen en Moslims, breng ik u de vreugde, de beproevingen, het lijden en de pijn van al uw schepselen in de hele wereld.”

Reacties zijn gesloten.