In Wenen komt een eroev. Daartoe worden veertig palen geplaatst. En de rivier doet de rest. Daarmee is Wenen na Amsterdam de volgende op het groeiende lijstje van Europese steden waar op sjabbat kan worden gedragen. De eroev van Wenen is bijna klaar. Naar verwachting kan er binnen twee maanden in een groot deel van Wenen worden gedragen op sjabbat. Of dat werkelijk haalbaar is? Want die termijn werd in november vorig jaar ook al genoemd door Gemeentevoorzitter Ariel Muzicant.
Een eroev bestond in Wenen in twee districten van de stad. Daaraan kwam een eind in 1938, na de Anschluss met Nazi-Duitsland. Toen woonden er zo’n 200.000 joden in Wenen. Nu telt de Isralietische KultusGemeinde Wien 7.000 leden.
De IKG Wien verwacht te kunnen rekenen op de bereidheid van de Weense burgemeester om mee te werken aan de omheining van een deel van de hoofdstad.
Die medewerking is nodig. Niet alleen omdat de gemeente Wenen een recht moet verschaffen aan de IKG zodat de Joodse Gemeente de grond huurt. Maar er moeten ook veertig hoge masten worden geplaatst rond een deel van het te omheinen gebied. Voor een deel van de omheining wordt ook de bovenleiding van de tram gebruikt.
De rest van de omheining wordt gevormd door de Donau-rivier. Het eroevgebied wordt zo’n 40 km2 groot en zal 10 districten van Wenen omvatten. Daaronder in ieder geval alle districten binnen de Gordel.
De IKG Wien verwacht de kosten voor de aanleg van de eroev, die volgens sommige bronnen zo’n 1 miljoen euro bedragen, uit donaties te kunnen betalen. Opperrabbijn Paul Chaim Eisenberg merkt op dat na de aanleg iedere vrijdag de eroev moet worden gecontroleerd op breuken in de draad die de veertig palen verbindt.
Israelische steden hebben allemaal een eroev. Veel Amerikaanse steden worden ook, voor een deel of geheel, omheind door een eroev. Er bestaan daarentegen in Europa maar op een paar plaatsen een eroev, waardoor in die steden, of delen van steden op sjabbat buiten mag worden gedragen. Al meerdere decennia is er een eroev in Antwerpen, Straatsburg en in Trieste. Daar zijn de afgelopen tien jaar twee eroevien in Londen bij gekomen en dit jaar ook de eroev van groot-Amsterdam. Wenen zal dus ook nog dit jaar volgen. En er is een eroev in Hinterglemm, een plaats in de Oostenrijkse regio Salzburg waar een hoteleigenaar jaarlijks in het zomerseizoen een eroev maakt voor zijn joodse gasten.