Een aanslag op de Mercaz Harav jesjiewa in Jeruzalem heeft het leven gekost aan acht mensen en leidde tot diverse gewonden. De Verenigde Naties heeft een veroordeling van de aanslag niet uitgesproken. Bij de avonddienst voor en na sjabbat zijn deze week in Amsterdamse sjoels de mizmoriem 121, 130 en 142 uitgesproken.
De Mercaz Harav-jesjiewa is het vlaggeschip van de religieus-zionisten. En moet binnen die kring tot de strengere kant worden gerekend. De jesjiewa ligt in het westelijk deel van Jeruzalem, in de wijk Kiryat Moshe, vlakbij de weg naar Tel Aviv. Minimaal één als jesjiewa-student verklede Arabier drong het instituut in en schoot een automatisch wapen en een pistool leeg op de aanwezige studenten. Het bleek te gaan om een inwoner van Oost-Jeruzalem die als chauffeur voor de jesjiewa had opgetreden in het verleden. Om zijn middel droeg hij een gordel met extra munitie. Een toevallig passerende dienstplichtige soldaat wist de terrorist met zijn dienstwapen uit te schakelen.
Omdat het ingaande rosj chodesj adar II was, bevonden zich meer dan het gebruikelijk aantal mensen in het gebouw om het begin van de Joodse feestmaand te vieren.
Mizmoriem en condoleances
Bij de avonddienst voor en na sjabbat worden deze week in Amsterdamse sjoels de mizmoriem 121, 130 en 142 uitgesproken.
De Portugees-Israëlietische Gemeente in Amsterdam liet in een verklaring weten geschokt te zijn door de moord op de Jesjiewa-studenten, de nabestaanen te condoleren en de gewonden een spoedig herstel toe te wensen.
Geen VN-veroordeling
De aanslag wordt niet door de VN-Veiligheidsraad veroordeeld. VN-topman Ban Ki Moon heeft de aanslag wel persoonlijk veroordeeld. Er komt geen veroordeling door de Veiligheidsraad, omdat Libië, een niet permanent lid van de Veiligheidsraad, zich daar tegen zou verzetten. Maar alleen de permanente leden hebben een veto-recht, dus een positie van Libië kan geen doorslaggevend argument zijn om geen veroordeling in stemming te brengen.
De radicaal-islamitische Hamas, die regeert over de Gaza-strook, heeft de aanslag geprezen als ‘heldhaftig’. Een Hamas-woordvoerder sprak over een ‘normale reactie op de misdaden van de bezetter en diens moorden op burgers’. De Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelde de aanslag.
Opvallend was de veroordeling van de aanslag door Amnesty International. Tegelijkertijd riep Amnesty de Israelische regering op om in antwoord op de aanslag in Jeruzalem geen aanvallen uit te voeren waarbij burgerslachtoffers vallen.
De Mercaz Harav jesjiewa werd opgericht in 1924 door de eerste pre-Israelische opperrabbijn Awraham hakoheen Kook, de bij religieus en seculier destijds geliefde geestelijk leider van de Joden in toenmalig Palestina.
Bij de uitvaart-dienst in de jesjiewa trok de huidige leider van het instituut rabbijn Jacob Shapira parallellen met de moordpartij op Joodse inwoners van Hebron in het toenmalige mandaatgebied in 1929.