Mokum – chazzanoet-cd van vooroorlogse Amsterdamse voorzangers

Het Joods Historisch Museum en het Beth Hatefutsot Diaspora Museum publiceerden een prachtig uitgevoerde dubbel-cd met chazzanoet van vooroorlogs Amsterdam. Lees HIER de engelstalige recentie in de Israelische krant Ha’aretz. De opnames zijn onder meer van de chazzaniem Maroko, De Jong, Reisel en Moskovits en diverse opnames van het koor van de Grote Sjoel onder leiding van dirigent Englander.

CD 1 is een heruitgave van chazzanoet in vooroorlogs Joods Amsterdam, die het JHM in 1997 uitbracht. Deze CD was al een tijd uitverkocht en het zal menigeen dan ook deugd doen dat de historische opnamen van het prachtige ‘Koor der Groote Synagoge’, onder leiding van dirigent Sam Englander, opnieuw verkrijgbaar zijn. Ook staan op de CD unieke privé-opnamen van oppervoorzanger I.E. Maroko tijdens een huwelijksinzegening in de Grote Synagoge.

CD 2 bevat uitsluitend niet eerder op CD verschenen opnamen. De vroegste opnamen dateren van 1913 (!) en zijn van Wolf Reisel, destijds voorzanger van de Nieuwe Synagoge te Amsterdam. Voorts zijn er registraties van Salo de Jong, voorzanger van de Linnaeusstraat-Synagoge en enkele privé-opnamen van Benzion Moskovits, de voorzanger van de Lekstraat-Synagoge.

Meer chazzanoet? Kijk HIER voor Tefillot sjebe’al Peh, acht cd’s met de Amsterdamse traditie door oppervoorzanger Hans Bloemendal, en Ahawat Olam, een dubbel-CD van de voorzanger Max Seijffers met Nederlands chazzanoet.

Reacties zijn gesloten.