Vanwege wat is het voorgeschreven? Eigenlijk is ‘al sjoem ma’ de uitdrukking bij de uiteenzetting van rabban Gamli’eel over Pesach, matsa en maror, elders in de haggada. Maar de vraag is gewettigd waarom eigelijk karpas aan het begin van de seder een voorgeschreven consumptie is. Voor het eten van de radijs of peterselie aan het begin van de seder wordt vaak als reden gegeven dat het een teken van rijkdom is; rijke, welvarende mensen hebben eerst een appetizer voor dat zij aan de maaltijd gaan. Ook is het een voorbeeld van een van de sedergebruiken die de vraaglust bij de kinderen opwekt.
De groene groente staat gelijk aan het voorjaar. Pesach immers wordt ook chag ha’aviv – het feest van de lente genoemd.
Het woord karpas kan ook fijne kledingstof (linnen) betekenen, en is in die zin verbonden met het mooie gewaad dat Joseef van zijn vader kreeg en waarmee hij zijn broers bezocht. Die verkochten hem naar Egypte, waarmee de episode waarover op sederavond wordt verteld in wezen een aanvang nam.
Het woord karpas andersom geschreven leest de letter samech (met getallenwaarde zestig) perech.
Daarmee geeft de karpas een verwijzing naar de zestig myriaden van Joden waarop de hardheid van de slavernij rustte op de schouder van de slaven: En de Egyptenaren lieten het Joodse volk met hardheid werken (Sjemot 1:13).