Jom Hashoa

Op Jom Hasjoa staan we stil bij de joden die tijdens het nazi-regime zijn vermoord en bij de invloed van de Sjoa op ons volk. De officiële naam van de dag luidt: Jom Hashoa wehagewoera – de dag van vernietiging en heldendom, het laatste om aandacht te schenken aan de verzetsdaden tegen de nazi’s.
Jom Hasjoa valt elk jaar op 27 niesan. Op de vooravond daarvan vindt onder meer in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam waarvan de Joden werden gedeporteerd, een herdenking plaats waarbij de burgemeester van Amsterdam en de ambassadeur van Israel het woord voeren en er herdenkingsgebeden worden uitgesproken. Het is gebruikelijk dat een overlevende van de Shoa spreekt en een jongere. Ook is er muziek, vaak een koor dat Joodse liederen zingt.
Ook in Rotterdam wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden op de vooravond van Jom Hashoa. Dit gebeurt bij het monument aan de ingang van de Joodse begraafplaats.
In de liturgie wordt op deze datum niet stil gestaan bij deze datum. De betekenis van Jom Hashoa komt terug op Tisja be’av wanneer veel sjoels een extra kina (treurdicht) in hebben gelast waarin de vernietiging van het Europese Jodendom in de Tweede Wereldoorlog wordt beschreven en gememoreerd.

4 mei Herdenking – 5 mei Bevrijding – 6 mei Lag ba-omer – 23 en 24 mei Sjawoe’ot – 3 juli (17 tammoez) het breken van de stenen tafelen
Indrukwekkende 4 mei-toespraak Bregstein: “Ach, dat deed je gewoon.”
Een brief van Bracha Heintz aan haar dochter, voor haar school-bezoek aan Auschwitz: ”Waar moet ik dan in geloven, in de mens?”

Reacties zijn gesloten.