Op sjabbat en feestdagen wordt na het lezen uit de Tora, de haftara, een stuk uit de profeten gelezen. Waarom werd het lezen van de haftara ingesteld?
a) Awoedraham: het voorlezen uit de profeten was een gevolg van het verbod de Tora voor te lezen. Voor de haftara koos men een tekst die met de afdeling van de week te maken had. Hieruit volgt dat de haftara ten minste 21 pesoekiem moest tellen: minstens 3 pesoekiem voor zeven opgeroepen mannen. Volgens Eliahoe Bechor vond dit gebeuren plaats in de tijd van Antiochus de slechte, in de Chanoeka-tijd (2e eeuw voor).
b) Rav Maimon: Het lezen van de haftara is gericht op de Samaritanen, wier Tenach slechts uit de Pentateuch en het boek Jozua bestaat. Daarom vindt het lezen van de haftara plaats direct na het lezen uit de Tora. ותפארתו סגולתו אנשי אל נתנו נבואתו שפע – “Hij gaf een overvloed aan profetie aan die mensen, die Hij zich tot roem en eer verkoor” (zie vert. Rav J. Vredenburg).
Moeten de haftarot geschreven worden zoals een Tora rol?
c) Volgens bepaalde meningen moet iedere gemeente a priori profeten en ketoeviem bezitten, op perkament geschreven, met de juiste intenties bij het schrijven van de heilige Namen. Verschillende gemeenten volgen dit gebruik.
d) Volgens anderen mag de voorlezing ook geschieden uit een volledig Tenach-boek of volledig profeten-boek (dus het hele boek Jesjaja, etc.)
e) Vandaag de dag is het bij ons gebruikelijk te volstaan met een gewoon choemasj