Met Joodse les herdenken in de Hollandsche Schouwburg

Zondagochtend 30 januari 2011 vond, op uitnodiging van het Joods Historisch Museum en in het kader van de World Holocaust Memorial Day, voor de zevende keer een kinder (herdenkings)bijeenkomst plaats in de Hollandsche Schouwburg. Deze viel dit jaar samen met de Auschwitzherdenking. Een impressie van de bijeenkomst, door Max van Praag, hoofd van het onderweijs van de NIHS Amsterdam.

20 leerlingen in de leeftijd van bijna 11 jaar en ouder, uit Utrecht, Den Haag en Amsterdam, ouders en begeleiders van het joodse zondagochtend onderwijs verwerkten bijzondere indrukken. Bij binnenkomst trokken de familie-namenwand en de daarbij nieuwe doorkijkmogelijkheden direct veel belangstelling.

Het doel is Joodse kinderen de geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg en de crèche er tegenover te leren, hen op hun eigen manier vorm te laten geven aan herdenken en hun persoonlijke hoop uit te laten spreken voor de toekomst.

Na het welkom, de kennismaking en bespreking van de voor kinderen en hun ouders intensieve voorbereidende lessen, aan de hand van 3 uitvergrote stripboekplaatjes uit het nieuwe werkboek over de Hollandsche Schouwburg, ging de groep het gebouw in. De lessen zijn gegeven uit een door de afdeling Onderwijs van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap vervaardigd lesboek.

Een rondleiding binnen werd gevolgd door de Film Willem Wever. Na een korte pauze werd gesproken over herinnering en toekomst. De kinderen lazen zelfgemaakte gedichten voor en hingen hun tekeningen op.

Het beschilderen van herinneringssteentjes en het schrijven/tekenen van kaartjes voor de toekomst vormden, als elk jaar, het absolute hoogtepunt. Hier namen emoties geheel de vrije loop, werd ongelooflijk hard en creatief gewerkt en waren de leerlingen werkelijk niet weg te slaan. Buitengewoon ontroerend, telkens weer!

Ter afsluiting nam de groep buiten, bij het monument een minuut stilte in acht, werden de steentjes neergelegd en de kaartjes in de achtertuin aan de populieren gehangen. Deze staan symbool voor geloof in de toekomst en de continuïteit van joods leven in Nederland na de oorlog.

Reacties zijn gesloten.