Rosj Hasjana en Jom Kippoer, ontroerend om mee te maken.

Vorig jaar vroeg het NIK wat sjoelbezoekers vinden van de diensten op de Hoge Feestdagen in de sjoels van de Joodse Gemeenten. Enkele typerende reacties.

Het was sfeervol in sjoel. Als je ieder jaar komt dan herken je de teksten wel. Je kan dan ook steeds meer meedoen.

We willen een grotere sjoel. De sjoel wordt ieder jaar kleiner.

Het was ontroerend en sterk om mee te maken. Mooi ook om te zien hoe studenten hier hun tijdelijke thuis vinden. Een studente uit Australië die hier in een Jizkor (herdenkingsgebed voor een overledene) de naam van haart grootmoeder laat noemen, dat is aangrijpend. De derasjot (predikaties) waren duidelijk en toepasselijk. Er zijn mensen die speciaal voor deze dagen naar onze stad en onze sjoel komen. De chazzaniem zijn enorm gegroeid in hun taak.

De gabbaiem moeten meer optreden tegen kletsende mensen. Hoe kun je keihard door de sjoel lachen bij zeer ernstige teksten.

De dienst was prettig en gezellig. Er waren veel mensen in sjoel.

Ik vind deze sjoel erg prettig. Low key en erg gastvriendelijk.

Het was erg vol op Rosj Hasjana. Het regende buiten dus de kinderen konden niet op het grasveld spelen. Er was bij de kiddoesj niet voor iedereen een zitplaats.

De derasjot (predikaties) waren goed.

Er waren veel jongere mensen met kinderen.

Goed om de vertrouwde niggoeniem (melodiëen) te horen.

Alles ging goed bij de dienst. iedereen kreeg een mitswe. Het was prettig en hartverwarmend.. Een geweldige dienst met uitstekende voorzangers.

In de dienst werd af en toe duidelijk gezegd waar het was; dat zou bij gewone diensten op sjabbat ook meer kunnen.

Zeer goed geleide dienst, sfeervol. Goede samenwerking tussen chazzaniem en gabba’iem. Aanbijten is heel prettig en goed verzorgd.

Waar ik nooit aan zal wennen is dat sommige (regelmatige) sjoelbezoekers niet beseffen voor wie ze staan en met elkaar luidkeels over onbenulligheden praten, en anderen daar mee storen bij het dawwenen (bidden).

De chazzan was uitstekend! Herkenning, ontroerend, heel mooi.

De ruimte in sjoel was te beperkt door de extra rijen stoelen.

Er was een zeer grote opkomst met een zeer prettige chazzan.

De Rosj Hasjana- en Jom Kippoerdiensten in deze sjoel zijn een voorbeeld hoe de hoge feestdagen met Nesjomme (bezieling, juiste sfeer) kunnen worden gevierd.

Alles ging zo als het hoorde. De sfeer was ontspannen, iedereen was vriendelijk en aardig tegen elkaar. Na afloop koffie met koek.

Je krijgt het gevoel dat je welkom bent.

Je hoort er bij; geen groepjesvorming.

Reacties zijn gesloten.