Kristallnacht-herdenking in Duitsland: schending en herinwijding

In de Oostduitse stad Frankfurt a/d Oder is een herdenkingsceremonie voor de Kristallnacht verstoord. De politie arresteerde zestien neo-nazi’s. In Keulen werd een Torarol heringewijd die destijds door een katholieke priester uit de vlammen van de Kristallnacht was gered.
De neonazi’s verscheurden bloemenkransen en gooiden kaarsen op straat die eerder waren neergezet op een gedenksteen op de plaats waar een synagoge heeft gestaan die door de nazi’s is gesloopt. Sommigen riepen “Sieg Heil ” toen de politie arriveerde om hen aan te houden.
De arrestanten zijn tussen de 16 en 24 jaar oud en inmiddels allemaal weer op vrije voeten. Ze worden vervolgd wegens grafschennis, het verstoren van de openbare orde en het tonen van verboden nazi-symbolen. De minister-president van Brandenburg, Matthias Platzeck, sprak van een “ontoelaatbare provocatie”.

Uit een een opinieonderzoek bleek dat van de 4.900 ondervraagden er 8,4 procent antisemitische opvattingen op na houdt.

Torarol
De Joodse Gemeente Keulen heeft 69 jaar na de Kristallnacht een Torarol opnieuw ingewijd die in de nacht van 9 op 10 november 1939 uit de brandende sjoel kon worden gered.

Een rooms-katholieke priester riskeerde zijn leven door de zwaar beschadigde rol uit de brandende synagoge te redden. Hij hield hem voor de nazi’s verborgen en gaf hem na de oorlog aan de sterk gedecimeerde joodse gemeenschap in de West-Duitse stad terug.

De eerste decennia na de oorlog werd de rol slechts tentoongesteld. Door de schade die hij had opgelopen kon hij niet in synagogediensten worden gebruikt. Een expert erkende kortgeleden de historische waarde en ried de joodse gemeenschap in Keulen aan de rol te laten restaureren. Dat gebeurde in Jeruzalem. Het aartsbisdom Keulen betaalde de kosten van E 12.000.
Bij de herinwijding van de rol, op donderdag 8 november, waren de beide Israelische opperrabbijnen Metzger en Amar aanwezig. De dienst werd geleid door de Israelische chazzan Chaim Adler. Ook Zentralrat-president Charlotte Knobloch woonde de sjoeldienst bij, evenals kardinaal Joachim Meisner, de aartsbisschop van Keulen.

Reacties zijn gesloten.