De pleger van een brandaanslag op de synagoge in de Zwitserse plaats Lugano is veroordeeld tot twee jaar cel, dwangverpleging en een boete van 1.900 euro. Het bedrag staat niet in verhouding tot de schade; die beliep 590.000 euro. Een veroordeling vanwege antisemitisme bleef uit.
In de Zwitserse plaats Lugano is in de nacht van 14 en 15 maart door brandstichting grote schade aangericht aan de synagoge. Er bestaat een mogelijk verband met brandstichting die op bijna het zelfde moment woedde in een kledingwinkel die eigendom is van leden van de Joodse Gemeente in Lugano. Een verdachte is aangehouden. De brand in de sjoel die dateert van 1958 werd gesticht in de nacht van 14 op 15 maart 2005. In de bibliotheekruimte werd de brand gesticht om zich snel uit te breiden naar andere delen van het gebouw.
Volstrekt onverwacht
Een buurman waarschuwde de brandweer nadat hij een ontploffing had gehoord en het begin van een brand zag ontstaan. De brand werd gesticht doordat meerdere benzinebommen tot explosie kwamen. Volgens Eli Bollag, voorzitter van de zwaar getroffen Joodse Gemeente in Lugano, kwam een dergelijke aanslag volstrekt onverwacht. Hij toont zich ontzet en volledig door de trieste gebeurtenis verrast.
Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat een sjoel in Zwitserland in brand is gestoken.
Kledingwinkel
Circa een uur uur na het uitbreken van de brand in de sjoel, bleek een stoffen- en kledingwinkel in brand te zijn gezet. De eigenaar van de winkel, David Rubinfeld, vermoedt een verband tussen beide aanslagen nu zijn gezin lid is van de Joodse Gemeente in Lugano. Ook de politie gaat uit van een relatie tussen beide delicten.
In het recente verleden werden antisemitische leuzen op de muren van sjoels geverfd. in 2001 werd een rabbijn in Zürich doodgestoken. De moordenaar is nimmer gearresteerd.
Dagelijks sjoeldiensten
De zwaar getroffen Joodse Gemeente van Lugano is van oudsher van een strikte signatuur en wordt spiritueel geleid door rabbijn Ben Zion Rabinowitz, de Biala rebbe. De gemeente telt nog maar zo’n 20 gezinnen die er nog wel in slagen om dagelijks sjoeldiensten te houden. ook in het door de brand gehavende gebouw.
Sinds een paar jaar bestaat er onder zijn supervisie ook een kleine, op Amerikaans-joodse teenagers gerichte, jesjiewa – middelbare (summer)school Mevaser tov. De naam verwijst naar de titel van een door de Biala rebbe geschreven boek.
De Biala rebbe is ook verantwoordelijk voor het kasjroet in diverse kosjere hotels (yearround of tijdens Pesach) in de Zwitserse en Noord-Italiaanse Alpen.
Lugano-jesjiewa
Tot zijn overlijden begin 2005 woonde in Lugano ook rabbi Simcha Bunim Sofer-Schreiber, een rechtstreekse nazaat (n.l. achter-achterkleinzoon) van de Chatam Sofer, rabbi Moshe Sofer. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vestigde rabbi Simcha Bunim zich in Lugano waar zijn schoonvader Leibish Rubinfeld woonde. Rabbi Simcha Bunim was een van de oprichters van de later naar Luzern verplaatste Lugano-jesjiewa. Uit bescheidenheid weigerde hij iedere rabbinale positie. Zelfs na het overlijden van zijn vader, die van Pressburg (Bratislava), waar de Chatam Sofer (1762-1838) al de rabbinale autoriteit was.