Geactualiseerd Er gaan steeds meer stemmen op in Frankrijk om Alfred Dreyfus bijna 70 jaar na zijn dood alsnog een staatsbegrafenis te geven in het Panthéon in Parijs, temidden van de groten van Frankrijk. In ieder geval krijgt hij en monument in zijn geboortestad Mulhouse. De Dreyfus affaire wordt gezien als een van de meest grove daden van antisemitisme in Frankrijk. Daarbij werd de legerkapitein in 1894 ten onrechte veroordeeld wegens hoogverraad. Daarmee werd hij het beroemdste slachtoffer van een justitiële dwaling. Uiteindelijk werd Dreyfus uit gevangenschap bevrijd en gerehabiliteerd na een open brief getiteld ‘J’accuse’ van de schrijver Zola.
De episode stimuleerde Herzl tot het ontwikkelen van het moderne zionisme.
Nu roepen academici op de resten van Dreyfus te verplaatsen naar de plek waar ook Zola, en Victor Hugo zijn begraven. Men ziet het als een boodschap in de 21ste eeuw over antisemitisme, Dreyfus in het Panthéon bij te zetten. Dreyfus overleed in 1935 in Parijs en werd daar begraven. Nu wordt hij beschouwd als een heroïsche vechter voor gerechtigheid.
De gemeente Mulhouse, de geboorteplaats van de Franse legerkapitein, gaat een monument oprichten ter nagedachtenis van Dreyfus. Ook komt er een plaquette aan de gevel van zijn geboortehuis.