Door onderlinge gevechten tussen Hamas en Fatah zijn er drie doden gevallen. Dat gebeurde nadat de partijen er toe over waren gegaan elkaars aanhangers te gijzelen. Minstens tien schoolkinderen raakten door de gewelddadigheden gewond. Door het uitblijven van externe financiële steun dreigen veel Palestijnen in ernstige problemen te raken. Fatah legt daar voor de schuld bij Hamas. In de straten van Abasan op de Gazastrook moesten burgers dekking zoeken terwijl Fatah en Hamas-activisten elkaar beschoten. Door Hamas werd zelfs een schouderraket afgevuurd op een auto met Fatah-leden. De twee inzittenden kwamen om. Een andere auto met leden van Fatah werd doorzeefd met kogels, waardoor tien inzittenden gewond raakten, van wie één ernstig. In april vielen 20 gewonden bij gevechten tussen aanhangers van Fatah en Hamas.
Vervreemd
Een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas verwijt Hamas en niet Israel, de VS of de EU, dat door het hanteren van een ‘dogmatische politiek’ de internationale gemeenschap van zich heeft vervreemd. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben hun uitkeringen aan de Palestijnse Autoriteit opgeschort sinds Hamas in maart een regering op de been bracht. Sindsdien balanceert de Autoriteit op de rand van het faillissement. “Deze politiek leidt tot het uithongeren van ons volk, tot een ramp.” Fatah vindt dat de Hamas-geleide regering de vredesakkoorden met Isarael moet respecteren.
Gewaarschuwd
Israëlische veiligheidsdiensten hebben weten te voorkomen dat Hamas een aanslag zou plegen op Abbas. Volgens de Britse krant The Sunday Times wist Israël de Palestijnse president op tijd te waarschuwen dat Hamas hem in zijn kantoor in de Gazastrook wilde vermoorden. Na de waarschuwing zegde Abbas een bezoek aan het gebied af.