De Europese Commissie heeft alle hulp aan de Hamas-geleide Palestijnse Autoriteit opgeschort. Het besluit is door de Ministerraad van Buitenlandse Zaken bekrachtigd. De EU beschouwt Hamas als een terroristische organisatie.
Door het stoppen van de geldstroom probeert de Europese Unie invloed uit te oefenen op de radicale koers van de Hamas-organisatie. Minister Bot: “Het Palestijnse volk heeft voor deze regering gekozen en zal daarvan de consequenties moeten aanvaarden”, aldus Bot.
Drie eisen
De EU stelt drie eisen aan Hamas: erkenning van het bestaansrecht van Israël, afzweren van geweld, en, naleven van de bestaande verdragen met Israel. Hamas is officieel uit op de vernietiging van Israel, en dreigt daardoor de financiële hulp uit het Westen voor goed kwijt te raken zolang het de PA regeert en haar koers niet wijzigt. Uit Europa gaat jaarlijks 500 miljoen euro naar de Palestijnse gebieden. De hulp uit de Verenigde Staten (ruim 300 miljoen euro) is al stopgezet.
Ingrijpend besluit
Nu is de vraag aan de orde hoe de relatie tussen de EU en een Hamas-gedomineerde Palestijnse autoriteit er uit moet zien na een dergelijk ingrijpend besluit. De vraag ligt op tafel of die relatie er eigenlijk wel moet zijn. De Europese Commissie zoekt naarstig naar wegen om het geld bij de Palestijnen te krijgen zonder dat Hamas er de hand op kan leggen. De EU verlangt van Israël dat het 55 miljoen euro aan belastinggelden onmiddellijk betaalt.
Individuele Hamas-leden
Een andere vraag is: hoe om te gaan met individuele Hamas-leden? Deze week vergadert in Straatsburg de Raad van Europa. Er is een Palestijnse parlementaire delegatie uitgenodigd, inclusief een Hamas-parlementslid. Maar de Franse overheid weigert de man een visum te verstrekken melden Franse diplomatieke bronnen. Vorige maand weigerde België eveneens een visum te verstrekken aan een Hamas-politicus.
Vrees
Op de achtergrond speelt in Brussel altijd de vrees mee dat de EU alle invloed in het Midden-Oosten kwijt raakt, en dat de Palestijnen zich tot landen als Syrië en Irak of Iran wenden om hulp. Nu al komt er meer hulp uit de Arabische landen omdat Westers geld is weggevallen.
Noorwegen, geen lid van de Europese Unie, heeft besloten de hulp aan de Palestijnse Autoriteit te bevriezen. Jaarlijks verstrekt Noorwegen circa 50 miljoen euro aan hulp via de Palestijnse Autoriteit.
Lees ook:
“Steun aan Palestijnen via Hamasregering is antisemitische buitenlandpolitiek”
Hamas-kabinet looft zelfmoordaanslag.
Rechtse Kamermeerderheid kritisch op Nederlandse steun aan Palestijnse Autoriteit.