De sjoel in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka is opnieuw ingewijd. De Joodse gemeenschap van het Afrikaanse land groeit.
De sjoel in Lusaka werd ingewijd door een delegatie van het Africaans Joods Congres, onder leiding van rabbijn Moshe Silberhaft. De groeiende economie van het Afrikaanse land trekt buitenlandse bedrijven aan. Daaronder bevinden zich ook Amerikaanse en Israelische ondernemingen. Het spoorwegnet in Zambia wordt door een Israelische onderneming geëxploiteerd.
Sinds het einde van de 19e eeuw wonen er Joden in Zambia. Tegenwoordig telt het land circa 120 Joden, waarvan er 90 in de hoofdstad wonen.
Rondreizen
Het Afrikaans Joods Congres heeft onder meer tot taak de kleine en ver van elkaar verwijderde Joodse gemeenschappen in Afrika te ondersteunen. De belangrijkste Joodse gemeenschap van het zwarte continent is die in Zuid Afrika. Daar ook is rabbijn Moshe Silberhaft gestationeerd. Gedurende drie van de vier weken reist hij rond door de zuidelijke Afrikaanse staten om Joodse gemeenschappen en vaak ook individuele alleen wonende Joden bij te staan.
Zimbabwe
Terwijl Zambia groeit, daalt het actieve Joodse leven in buurland Zimbabwe sterk door de politieke instabiliteit en de economische crisis waar president Mugabe het land in heeft gestort. Begin jaren ’70 woonden er zo’n 7,500 Joden in Rhodesië. In 2004 waren het er nog maar 350, een jaar later slechts 292.
De twee Joodse scholen tellen steeds minder leerlingen en het Savyon bejaardentehuis waar 32 ouderen wonen, dreigt te sluiten. De Joodse gemeenschap kijkt eerder terug op het koloniale en blanke verleden van wat eens Rhodesië heette en een bloeiender Joods leven kende, dan dat het aanknopingspunten ziet om te plannen voor de toekomst.
De twee sjoels in de hoofdstad Harare zijn twee jaar geleden begonnen hun diensten in één gebouw te houden. Er is geen rabbijn of chazzan. De enige rabbijn in het land, een Israeli, leidt de Joodse Gemeente in Bulawayo, de tweed stad van het land. De dagelijkse diensten worden in het bejaardentehuis gehouden. Voor de bewoners en de enkele gezinnen die kosjer vlees eten komt er een paar keer per jaar een kosjere slager uit Johannesburg.