Chazzanoet traditie

Nederlands chazzanoetboekje

NIK BRENGT NEDERLANDSE CHAZZANOET-TRADITIE ONLINE

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap brengt de melodieën voor thuis en in sjoel online. Het gaat om de melodieën voor de gebeden op sjabbat en feestdagen, zoals die van oudsher in Nederland worden gezongen.

De door Michael Bloemendal ingezongen melodieën van de sjoeldiensten op

zijn als eerste online gezet. De online collectie zal steeds verder worden uitgebreid. Het project wordt uitgevoerd door Jaap Sondervan die eerder ook een complete verzameling chazzanoet van de Portugees-Israëlietische traditie online zette.

Het NIK vervult al decennia de taak om Nederlands chazzanoet te behouden en te verspreiden. Dit begon in de jaren ’80 toen cassettebandjes werden uitgebracht met de noesach (traditie van het reciteren van de gebeden) voor de Hoge Feestdagen. Michael Bloemendal, destijds chazzan van de Joodse Gemeente Rotterdam heeft de vele melodieën ingezongen. Deze zijn en worden nu door Jaap Sondervan gedigitaliseerd en online gezet. Hetzelfde geldt voor de melodieën van het doechenen (de priesterzegen). Daarvoor zijn er zeven verschillende melodieën die de chazzan eerst voorzingt en de kohen of kohaniem daarna zingen. De Amsterdamse kohen Jaap Sajet z.l. heeft iedere wijs zo’n 25 jaar geleden ingezongen, met medewerking van rabbijn Jacobs. Ook deze stukken zijn gedigitaliseerd en online geplaatst, met de handleiding die destijds erbij is gemaakt.

Van de Amsterdamse noesach is door het NIK een box met acht CD’s uitgebracht die zijn ingezongen door oppervoorzanger Hans Bloemendal z.l. en van het chazzanoet van Juda Vleesschouwer is onder de naam Ahawat Olam een dubbel-CD gemaakt met tientallen stukken gezongen door de Rotterdamse chazzan Max Seijffers z.l. Ook het materiaal van deze CD’s zal online beschikbaar komen. Voor het Nederlands-Israëlietisch Seminarium gemaakte geluidsopnamen voor sjabbat en de feestdagen staan in de planning om eveneens te worden gedigitaliseerd en online te worden  geplaatst.

 

Lees verder:

Reacties zijn gesloten.